Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Avui, 3 de desembre, celebrem com cada any el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat des del convenciment que la diversitat ha de ser un pilar fonamental en la nostra societat, que ha de ser capaç d’abastir els seus membres de totes les eines tecnològiques, científiques i socials que sigui possible per tal de potenciar les seves capacitats i minimitzar les seves problemàtiques.

Enguany, ho fem en una època de pandèmia en que la recerca d’una solució al COVID – 19 no ens pot fer oblidar altres problemàtiques de caràcter social, que sembla que pels gestors públics han quedat amagades en un obscur segon pla.

D’aquesta manera, seguim reivindicant que la fase de represa ha de comptar amb tothom i atendre totes les necessitats, sense que la improvisació que a dia d’avui sembla que guia les actuacions de les diferents administracions públiques pugui aturar la implementació de millores en l’àmbit de l’accessibilitat.

En particular, en els propers mesos veurem com entra en vigor el Reial Decret que obliga a l’accessibilitat de totes les pàgines web i les app del sector públic. Ho reivindiquem i ho seguirem ben d’aprop, però al mateix temps continuarem insistint perquè s’obligui també a tot el sector públic a garantir que el 100% dels aplicatius, programes i plataformes del back office siguin accessibles plenament per tots els treballadors públics.

Igualment, i per a tota la ciutadania, s’ha de vetllar perquè l’accés a l’administració electrònica i, en particular, a la signatura electrònica, sigui intuitiva, fàcil i accessible, ja que no es pot aïllar els ciutadans d’aquests avenços en matèria de tramitació, perquè sovint hi va lligat l’accés a determinats drets.

D’altra banda, en l’àmbit comunicatiu, continuem reivindicant majors i millors continguts amb accessibilitat, llengua de signes i subtitulació per a sords; no només per a televisions sinó també, i especialment, a les plataformes a demanda.

I és que no hi haurà inclusió social sinó hi ha disseny universal ni accés als continguts que generen interacció social. Per tot això, creiem necessari manifestar què:

1. La lluita global i compartida contra la COVID- 19 no ens pot fer oblidar ni deixar de reivindicar la lluita per l’accessibilitat a la nostra societat.

2. És inadmissible que a dia d’avui ni les webs ni els aplicatius emprats pel sector públic siguin accessibles, ni pels ciutadans ni pels treballadors públics.

3. El contingut accessible a les plataformes audiovisuals és quasi inexistent. Dificulta l’accés al lleure de les persones amb diversitat funcional i, per tant, no podem més que continuar reclamant que legalment s’exigeixin uns mínims pel que fa a qualitat i quantitat d’aquests contiguts.

Barcelona, 3 de desembre de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *