Celebrem el Global Accessibility Awareness Day

El tercer dijous del mes de maig se celebra arreu del món el Dia mundial de l’accessibilitat (Global Accessibility Awareness Day, GAAD). L’ACPA no ha volgut faltar a aquesta cita indispensable, que celebrem per molts motius:

  • perquè dona visibilitat a iniciatives internacionals de divulgació en matèria d’accessibilitat, en sentit transversal, però amb el focus en l’accessibilitat als mitjans;
  • perquè aquestes activitats ens ofereixen nombroses opcions per formar-nos i posar-nos al dia sobre qüestions que ens interessen;
  • perquè ens apropa a persones que comparteixen els nostres interessos, i a través de les xarxes es genera una comunitat que treballa per fer visible l’accessibilitat de forma conjunta;
  • perquè pensem que la societat necessita encara molta informació sobre qüestions relacionades amb l’accessibilitat;
  • perquè considerem l’accessibilitat un benefici per a tothom i, per tant, fer-la visible ha de ser un motiu de festa per al conjunt de la societat; i
  • perquè totes les causes en les quals encara queda camí per recórrer mereixen un dia perquè ens aturem a reflexionar-hi.

Per això, els socis de l’ACPA hem creat conjuntament un test de deu preguntes per
posar a prova els vostres coneixements sobre l’accessibilitat. Estarà disponible des d’avui fins dilluns a les23.59 h, i entre totes les persones participants sortejarem una tote bag de l’ACPA, perquè lluïu el vostre compromís amb l’accessibilitat amb orgull!
Doneu tanta difusió com vulgueu a aquest test, i acompanyeu-nos avui que, per segon
any a l’ACPA, #CelebremlAccessibilitat.

Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Avui, 3 de desembre, celebrem com cada any el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat des del convenciment que la diversitat ha de ser un pilar fonamental en la nostra societat, que ha de ser capaç d’abastir els seus membres de totes les eines tecnològiques, científiques i socials que sigui possible per tal de potenciar les seves capacitats i minimitzar les seves problemàtiques.

Enguany, ho fem en una època de pandèmia en que la recerca d’una solució al COVID – 19 no ens pot fer oblidar altres problemàtiques de caràcter social, que sembla que pels gestors públics han quedat amagades en un obscur segon pla.

D’aquesta manera, seguim reivindicant que la fase de represa ha de comptar amb tothom i atendre totes les necessitats, sense que la improvisació que a dia d’avui sembla que guia les actuacions de les diferents administracions públiques pugui aturar la implementació de millores en l’àmbit de l’accessibilitat.

En particular, en els propers mesos veurem com entra en vigor el Reial Decret que obliga a l’accessibilitat de totes les pàgines web i les app del sector públic. Ho reivindiquem i ho seguirem ben d’aprop, però al mateix temps continuarem insistint perquè s’obligui també a tot el sector públic a garantir que el 100% dels aplicatius, programes i plataformes del back office siguin accessibles plenament per tots els treballadors públics.

Igualment, i per a tota la ciutadania, s’ha de vetllar perquè l’accés a l’administració electrònica i, en particular, a la signatura electrònica, sigui intuitiva, fàcil i accessible, ja que no es pot aïllar els ciutadans d’aquests avenços en matèria de tramitació, perquè sovint hi va lligat l’accés a determinats drets.

D’altra banda, en l’àmbit comunicatiu, continuem reivindicant majors i millors continguts amb accessibilitat, llengua de signes i subtitulació per a sords; no només per a televisions sinó també, i especialment, a les plataformes a demanda.

I és que no hi haurà inclusió social sinó hi ha disseny universal ni accés als continguts que generen interacció social. Per tot això, creiem necessari manifestar què:

1. La lluita global i compartida contra la COVID- 19 no ens pot fer oblidar ni deixar de reivindicar la lluita per l’accessibilitat a la nostra societat.

2. És inadmissible que a dia d’avui ni les webs ni els aplicatius emprats pel sector públic siguin accessibles, ni pels ciutadans ni pels treballadors públics.

3. El contingut accessible a les plataformes audiovisuals és quasi inexistent. Dificulta l’accés al lleure de les persones amb diversitat funcional i, per tant, no podem més que continuar reclamant que legalment s’exigeixin uns mínims pel que fa a qualitat i quantitat d’aquests contiguts.

Barcelona, 3 de desembre de 2020

Meet the world

L’ACPA participarà en #MeetTheWorld, #MeetArt, #MeetPeople, un projecte de difusió del patrimoni històric i cultural amb dues entitats de Polònia i d’Itàlia. #MeetTheWorld, # MeetArt, #MeetPeople és un projecte que consisteix a elaborar explicacions sobre indrets, obres artístiques o personatges rellevants d’arreu del món a través de la tècnica de l’audiodescripció. Cada associació elaborarà diverses descripcions que es trauiran a l’anglès i a les llengües de cada país. Les descripcions es difondran mitjançant les xarxes socials i estaran disponibles al lloc web de l’ACPA. Les entitats que participen en el projecte són la fundació polonesa Siódmy Zmysł (en anglès, Seventh Sense Foundation , impulsora de la iniciativa, i l’associació italiana Poiesis, amb el suport de la Zurich Foundation.

Celebrem el dia de l’accessibilitat

El dia 21 de maig d’aquest any se celebra el Dia Internacional per a la Conscienciació sobre l’Accessibilitat (GAAD en les seves sigles en anglès). Aquesta iniciativa mundial va néixer fa nou anys i se celebra el tercer dijous de maig de cada any amb un munt d’activitats presencials i virtuals a tot el món. 

Des de l’ACPA hem volgut celebrar el GAAD demanant a usuaris, investigadors i professionals del món de l’accessibilitat que comparteixin amb nosaltres les novetats relacionades amb aquest àmbit que més els il·lusionen, les assignatures pendents per les quals encara cal que treballem plegats o, simplement, per què els agrada celebrar aquest dia.

Collage amb les 30 fotografies dels participants en el GAAD 2020, logo del GAAD i logo de l'ACPA

Descarrega aquí el nostre manifest sobre el dia internacional de l’accessibilitat:

L’ACPA us desitja que passeu un dia ben accessible!

La “nova normalitat” no pot deixar ningú enrere

Després de setmanes patint el confinament més estricte, ens adrecem a allò que s’ha anomenat desescalada. En aquest procés, s’aniran recuperant, fase a fase, les diferents activitats pròpies de la vida quotidiana prepandèmica. 

Això no hauria de ser un problema sempre que les mesures que s’adoptin per part dels diferents actors, tant públics com privats, no esdevinguin un fre a l’autonomia de les persones amb diversitat funcional. I és que, a manca d’una regulació homogènia, s’està imposant una improvisació preocupant que no té en compte les necessitats de tothom.

En primer lloc, l’ús de les mascaretes en espais públics dificulta notablement la comunicació de les persones amb dèficit auditiu i pot generar problemes greus. Per sort, en aquest àmbit, comencen a usar-se mascaretes transparents que permeten seguir els moviments labials de la persona interlocutora però, de fet, aquestes són ben escasses i, encara que les persones sordes en puguin disposar, a dia d’avui sembla difícil que s’acabin generalitzant.

Pel que fa als cecs i persones amb baixa visió, es multipliquen els problemes pel que fa al distanciament social. Per començar, si hom desitja acudir a qualsevol establiment comercial o de serveis li serà molt difícil saber on es troben els guants o les unitats de desinfecció situades a l’entrada de l’establiment.

A més, pel que fa als establiments d’alimentació, la persona amb baixa visió probablement serà mal vista si s’apropa molt als aliments per poder destriar-los o si, sense voler, s’apropa massa a qualsevol altre consumidor.

De fet, per a les persones cegues i amb baixa visió pot arribar a ser un problema el fet de mantenir la distància de seguretat amb altres persones, especialment en espais com el transport públic. En aquests casos, no es pot esperar responsabilitat per part dels altres usuaris que, sovint, seguiran com fins ara pendents de les seves pantalles i quan algú s’acosti massa a ells encara s’enutjaran. Un exemple clar són els encaminaments, que sovint són ocupats de forma descuidada per altres usuaris que, moltes vegades, ni tan sols coneixen el seu sentit.

Per això, cal fomentar l’ús de marques de separació de distància en format podotactil i portar a terme campanyes de sensibilització relatives a la distància de seguretat envers les persones amb diversitat funcional, que tingui en compte el correcte ús dels encaminaments.

D’altra banda, les persones cegues pateixen un risc més elevat ja que, de fet, tendeixen a tocar més elements de la via pública, ja siguin plànols, botoneres o baranes.

Les baranes també esdevenen un problema per a persones amb mobilitat reduïda que també necessiten emprar-les, corrent riscos biosanitaris.

Pel que fa a aquest col·lectiu, també cal vetllar perquè les unitats higienitzadores i els dispensadors de guants estiguin a una alçada accessible. A més, caldrà que s’habilitin mecanismes per a la desinfecció de les cadires i dels bastons.

Finalment, no podem oblidar-nos tampoc de les persones amb discapacitat cognitiva, que necessàriament han de comptar amb recursos que els ajudin a entendre les mesures a adoptar en cada cas, comptant així amb eines com la lectura fàcil.

Tot això no s’ha de deixar en mans de la iniciativa privada sinó que els poders públics haurien d’establir, per a cada àmbit sectorial, una sèrie de mesures consensuades amb experts i entitats de persones amb diversitat funcional per tal de garantir que en aquesta nova etapa la bioseguretat no deixi enrere drets fonamentals consolidats en la nostra societat com ara la no discriminació per raó de condició física, psíquica o sensorial.

Joan Miquel Roig Mestre,

coordinador de defensa de drets.

Qüestionari sobre problemes d’accessibilitat durant el confinament

Durant el confinament, molts de nosaltres hem detectat problemes d’accessibilitat, com ara intèrprets de llengua de signes tapats parcialment pel logotip de cadenes de televisió o informació oficial aportada en imatges sense text alternatiu.


Per aquest motiu, dimecres passat l’ACPA va publicar una enquesta perquè ens expliqueu els problemes d’accessibilitat que detecteu durant el confinament. Us agraïm que en feu difusió a través de les xarxes i entre els vostres contactes.


Enllaç: https://bit.ly/2RmE1Vm

Ajornament de l’acte de presentació

Ateses les indicacions de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona en relació amb l’avenç del coronavirus, s’ajorna l’acte de presentació de l’Associació Catalana per la Promoció de l’Accessibilitat previst per al 17 de març. Anunciarem una nova data quan els riscs derivats de l’epidèmia estiguin controlats, seguint criteris de màxima prudència. Agraïm al Museu d’Història de Catalunya la seva col·laboració. Esperem de tot cor que la situació millori aviat i enviem el nostre escalf a les persones que de qualsevol manera s’han vist afectades per l’epidèmia.

Imatge promocional de l'acte d'ACPA amb el text "ajornat" en color vermell sobreimprès

Acte de presentació

L’Associació Catalana per la Promoció de l’Accessibilitat comença a caminar i volem comptar amb vosaltres! Us convidem a l’acte de presentació de l’ACPA, en el qual coneixereu les activitats que ens proposem de dur a terme.

Lloc: Auditori del Museu d’Història de Catalunya (plaça de Pau Vila, 3)
Data i hora: 17 de març, a les 18 h

L’acte tindrà una durada aproximada de 30 minuts. Consistirà en la presentació dels objectius i dels projectes de l’ACPA. Tot seguit, gaudirem d’un espectacle de poesia accessible, a càrrec d’Isa García, interpretat en LSC per Laura Arch. En acabar, tindrem un espai per conversar i conèixer-nos personalment.

Com arribar-hi

La parada de metro més propera és Barceloneta (línia 4 groga). La parada de bus més propera és Pla de Palau (línies (V19, 120, D20 i 59). Si us cal acompanyament per arribar al Museu d’Història des del transport públic, podeu contactar amb nosaltres a través de l’adreça de correu info@acpacces.cat.

Esperem veure-us el 17 de març al Museu d’Història!

Estrenem web i xarxes socials

Estem molt contents de donar-vos la benvinguda a la nostra pàgina web, que a poc a poc anirem millorant i que ens permetrà estar en contacte amb vosaltres per explicar-vos totes les novetats de l’ACPA.

Esperem que us animeu a emplenar el formulari d’inscripció com a socis i que us apunteu a les comissions de l’associació. Volem comptar amb vosaltres.

Seguiu-nos també a les xarxes socials: